<b>MEGA BURGERY <br /><br /></b>1 kg mielonego antrykotu wołowego<br />1 łyżeczka musztardy dijon<br />sól, pieprz<br />sałata rzymska<br />pełnoziarnista pyszna, chrupiąca bułka<br />odrobina bardzo zimnej wody<br />słoik domowych pikli z zielonych pomidorów (*przepis poniżej)<br /><br />Na sos: <br />1 czerwona cebula<br />2 ząbki czosnku<br />4 łyżki przecieru pomidorowego w kartonie<br />2 łyżki słodkiej musztardy <br />2 łyżki miodu lub syropu klonowego<br />1 łyżka octu jabłkowego<br />3 łyżeczki słodkiej papryki<br />1 łyżeczka wędzonej papryki<br />sól, pieprz, płatki chilli do smaku.<br />olej do smażenia<br /><br />Przygotować sos. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek, przyprawy, dokładnie wymieszać i dodać pozostałe składniki. Dusić ok 30 minut, mieszając od czasu do czasu. <br />Mięso przełożyć do miski, przyprawić musztardą, solą i pieprzem. Dodać odrobinę wody wymieszać dłońmi. Mięso zbić w kule i kilka razy mocno uderzyć kulą o blat lub porządnie stłuc mięso pięścią (dzięki temu zmotywujemy do pracy zawarty z mięsie kolagen i burgery nie będą się rozpadać). Uformować burgery i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej. Bułkę podpiec, posmarować sosem, ułożyć chrupiącą sałatę, pikle z pomidorów, burgera, polać sosem i zamknąć bułką :) <br /><br /><b><br />BURGERY WARZYWNE z konfiturą z cebuli i wędzonych śliwek</b><br /><br />2 duże ugotowane buraki<br />1 marchewka<br />1 mała cebula<br />2 ząbki czosnku<br />2 cm świeżego imbiru<br />pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej<br />garść jarmużu<br />1 małe chilli<br />1 jajko<br />pełnoziarnista bułka<br />sałata rzymska<br /><br />Na konfiturę:<br />4 czerwone cebule<br />4 wędzone śliwki<br />szklanka wina czerwonego słodkiego<br />2 łyżki cukru brązowego<br />sól<br />oliwa<br /><br />Przygotować konfiturę : cebulę pokroić w piórka, posolić, wrzucić na patelnię z oliwa i zeszklić. Dodać bardzo drobno pokrojone śliwki, posolić, zasypać cukrem, dodać połowę wina i na wolnym ogniu dusić przez 40 minut. Gdy płyn będzie odparowywał, dodawać odrobinę wina. <br /><br />Buraki, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać, bardzo drobno posiekany jarmuż, przeciśnięty przez praskę czosnek i otarty imbir, kaszę i jajko. Wymieszać, uformować kotleciki i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. Podawać w podpieczonej bułce, z sałatą i konfiturą. <br /><br /><br />przepis dodatkowy :-)<br /><br /><b>PIKLE Z ZIELONYCH POMIDORÓW<br /><br /></b>1,5 kg zielonych pomidorów<br />2 marchewki<br />3 cebule<br />baldaszka kwiatów kopru<br />główka czosnku<br />2 chilli<br /><br />Na zalewę:<br />250ml octu jabłkowego lub cydrowego <br />2 szklanki wody<br />1 szklanka cukru brązowego<br />6 goździków<br />1 mała laska cynamonu<br />kilkanaście ziarenek pieprzu<br />kilka ziaren ziela angielskiego<br /><br /><br />Przygotować zalewę. Połączyć wszystkie składniki i zagotować. Gotować na małym ogniu aż rozpuści się cukier. <br />Pomidory pokroić w plastry, cebulę w piórka, marchewkę w małe talarki. Czosnek obrać, chilii posiekać. W wyparzonych słoikach układać warzywa, zalać gorącą marynatą, spasteryzować. <br /><br />