<b>Zdrowe słodkości</b><br /><br />200g siemienia lnianego<br />100g miodu lipowego lub dowolnego poza gryczanym 100g orzechów laskowych 50g suszonej żurawiny<br /><br />Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10 min aż z ciemnieją. Gotowe orzechy ocieramy ze skórki i kruszymy.<br />Siemię lniane prażymy na suchej rozgrzanej patelni jak zacznie strzelać przykrywamy pokrywką i potrząsamy co 10 sek tak prażymy całość 1-2 min.<br />Gotowe siemię mieszamy z posiekaną żurawiną i pokruszonymi orzechami wszystko mieszamy z miodem i 3 łyżkami cukru. Z gotowej masy robimy kulki i przekładamy je do lodówki aby się ściągnęły.<br /><br />2 tabliczki gorzkiej czekolady deserowej<br />1 łyżeczka płaska kakao<br />100g śliwek suszonych<br />50g migdałów<br />50g cukru brązowego<br /><br /><br />Migdały prażymy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 10 min aż popękają. Wyjmujemy i studzimy.<br />Śliwki nacinamy i wkładamy do środka po 2 migdały zamykamy i rolujemy aby wszystko tworzyło całość. Czekoladę rozpuszczamy w misce nad garnkiem z gotującą się wodą z dodatkiem kakao.Przygotowane śliwki maczamy najpierw w czekoladzie a potem w brązowym cukrze. Gotowe śliwki przekładamy na papier pergaminowy i wkładamy do lodówki na 20 min.<br /><br />Dodatkowo potrzebuje papier śniadaniowy i wstążkę czerwoną<br /><br />