<i><b>MLECZNY SZEJK z białą czekoladą, brzoskwiniami i lawendą<br /></b></i><br />0,75l świeżego mleka<br />3 brzoskwinie <br />Pol laski wanilii <br />1/4 tabliczki białej czekolady <br />1 łyżka miodu<br />Kostki lodu<br />Gałązka lawendy <br />Kilka listków mięty<br /><br />W garnku zagrzać mleko z kwiatami lawendy. Mleko lekko przestudzić, wyjąc lawendę. Czekoladę zetrzeć na tarce, brzoskwinie pokroić na kilka części. Mleko przelać do blendera, dodać czekoladę i owoce.zmiksowac z kilkoma<br />Kostkami lodu. <br />Podawać w wysokiej szklance z listkami mięty.<br /><br /><i><b>ZUPA MLECZNO-DYNIOWA z kolendrowym pesto</b></i><br /><br />1 nieduża dynia hokaido<br />1l świeżego mleka <br />2 szklanki wody <br />Mała laska cynamonu<br />3 ziarna kardamonu <br />Plaster imbiru<br />Oliwa<br />Sól, Pieprz<br />100g pistacji bez łupinek <br />1 limonka <br />2 pęczki kolendry <br /><br />Dynię pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku. Mleko zagotować na wolnym ogniu z wodą, laską cynamonu, imbirem i kardamonem. Uważać żeby nie wykipialo:)<br />Połowę pistacji posiekać, dodać posiekany pęczek kolendry, chlust oliwy, sól,zmiksować na pesto.<br />Z mleka wyjąc przyprawy, dodać dynie, zmiksować, posolić, popieprzyć. Zupę podawać z pistacjowym pesto, posypaną pistacjami. <br /><br /><i><b>DESER MLECZNY z owocami : </b></i><br /><br />• 500 ml świeżego mleka<br />• 3 łyżki drobnego cukru trzcinowego <br />• 3 łyżki skrobi kukurydzianej<br />• Szczypta soli<br />• Pol laski wanilii lub łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego<br />• 1 łyżka masła<br />• Kubek owoców leśnych (mogą być mrożone) <br />• 3 gałązki mięty<br /><br />Mleko podgrzać aż na powierzchni zaczną robi się bąble. Połączyć Suche składniki (skrobie, cukier, sól) i dodać do mleka intensywnie mieszając. Jak zacznie gęstnieć zdjąć z ognia. Dodać ziarenka wanilii lub ekstrakt i masło. Wyłożyć do<br />Miseczek i ostudzić. Podawać z owocami leśnymi wymieszanymi z posiekaną miętą. <br /><br /><br /><br />