<i><b>Kamdi pigodi -pierożki gotowane na parze<br /><br /></b></i><b>Składniki na 4-5 osób:</b><br />- 200 g mąki ziemniaczanej<br />- ok. 150 ml bardzo gorącej wody<br />- ½ główki białej kapusty <br />- 300 g wołowiny lub wieprzowiny<br />- 1 nieduża cebula<br />- 3-4 ząbki czosnku<br />- 1 marchewka<br />- 1 pęczek szczypiorku lub cebuli dymki<br />- olej do smażenia<br />- sól, pieprz czarny, papryka ostra, zmielone ziarna kolendry – do smaku<br />- sos sojowy <br /><b><br />Nadzienie:</b> mięso pokroić w drobną kostkę, cebulę – w półplasterki, kapustę poszatkować , marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, podsmażyć cebulę, dodać mięso, wymieszać, dusić pod przykryciem przez ok. 20-30 min. Doprawić solą i pieprzem, dodać kapustę i dusić całość przez kolejne 20-30 min, dodać marchewkę, szczypiorek, zmiażdżony czosnek , przyprawy, wymieszać, przełożyć nadzienie do miski i wystudzić.<br />Ciasto: Mąkę wsypać do miski, wlać gorącą wodę i szybko zagnieść ciasto. Od razu po wyrobieniu ciasto podzielić na mniejsze kawałki. Kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć krążki o średnicy ok. 10 cm. Na środek każdego krążka nałożyć farsz i uformować pierożek w kształcie półksiężyca. Aby ciasto lepiej się sklejało, można brzegi krążka lekko zwilżyć wodą.<br />W garnku zagotować wodę. Gotować pierożki na parze przez ok. 35 min. Podawać z sosem sojowym<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />