<b>Grzanki razowe z sałatką z awokado chleb razowy na zakwasie dobrej jakości awokado<br /><br /></b>3 jajka Eko<br />łyżka jogurtu<br />szklanka groszku (mrożonego)<br />pół pęczka kolendry<br />kilka gałązek rukwi wodnej<br />masło <br />cebula szalotka<br />limonka<br />sól, pieprz<br /><br />Jajka ugotuj na twardo. Awokado i szalotkę pokrój w małą kostkę, wymieszaj ze zblanszowanym groszkiem, skórką otartą z limonki, pokrojonymi drobno jajkami i łyżką jogurtu. Dopraw posiekaną kolendrą, solą i pieprzem. <br />Kromki chleba upiecz na złoto, posmaruj masłem i ułóż na nich sałatkę. Na wierzchu ułóż rukiew wodną. <br />Podawaj ze szklanką soku pomarańczowego. <br /><br /><br /><b>Kokosowe naleśniki z imbirową gruszką<br /><br /></b>mąka pszenna<br />puszka mleka kokosowego<br />jajko<br />4 gruszki<br />2 cm świeżego imbiru<br />3 łyżki miodu<br />2 cytryny<br />szczypta cynamonu <br />pół szklanki twarogu<br />olej <br /><br />Z mąki, mleka kokosowego i jajka zrób ciasto naleśnikowe. Usmaż cienkie naleśniki. Na patelnie wyciśnij sok z cytryny, dodaj miód, otarty na drobnej tarce imbir i dodaj plastry gruszek. Skarmelizuj owoce (będą gotowe jak staną sie szkliste). Naleśniki posmaruj twarogiem, ułóż gruszki i polej je powstałym na patelni sosem. Podawaj ze szklanka soku jabłkowego.<br /><br /><br /><b>Shakshuka- orientalne śniadanie<br /><br /></b>2 pomidory malinowe<br />3 żółte pomidory<br />2 czerwone papryki<br /> 3 jajka<br />papryczka chilli<br />łyżeczka kuminu<br />ząbek czosnku<br />2 cebule szalotki<br />pęczek pietruszki<br />pęczek szczypiorku <br />szczypta cukru brązowego<br />sól, pieprz, oliwa z oliwek <br /><br />Paprykę i cebulę pokrój w drobna kostkę, podsmaż na oliwie razem z kuminem. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone drobno pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz<br /> i cukier. Duś 10 minut. Na powstały sos wybij jajka, następnie wstaw patelnię do piekarnika na 5 minut. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i kolendrą. <br /><br /><br />