<b>Pierś z indyka pieczona<br /><br /></b>1 pierś, 3 łyżki sosu sojowego, oregano, 4 łyżki oliwy<br />1 jabłko<br /><br />Pierś nacieramy sosem sojowym jasnym i oregano, polewamy oliwą zawijamy w papier pergaminowy z ćwiartkami jabłka. Pieczemy w 110 st 2,5 godz.<br /><br /><b>Kanapka z indykiem, ogórkiem i miodem<br /><br /></b>2 kromki razowego pieczywa<br />2 plastry pieczonej piersi<br />1 łyżeczka majonezu<br />1/4 ogórka zielonego<br />1 płaska łyżeczka miodu<br /><br />Miód mieszamy z pokrojonym ogórkiem w cienkie słupki<br />Na obkrojone kromki nakładamy majonez następnie ogórki i plastry pieczonego indyka. Całość przykrywamy drugą kromką pieczywa i dociskając przekrawamy na 4 części. Każdą z nich przekuwamy wykałaczką. Gotowe kanapki układamy w pojemnik na liściu sałaty lekko przesmarowanej wodą z miodem.<br /><br />Pieczywo obkrawamy z około 8 kromek ze skórek<br />Skórki mieszamy w misce z łyżką oleju rzepakowego, tartym ząbkiem czosnku i oregano. Piętki zapiekamy na papierze pergaminowym 4-5 min w 190st przekładamy do słoika<br /><br /><b><br />Rulony z twarogiem indykiem, grzankami razowymi i koperkiem</b><br /><br />Pieczona pierś z indyka 2 plastry<br />Sałata masłowa 4 liście szt<br />Ser biały 100g<br />Jogurt bałkański 2 łyżki<br />Siemię lniane<br />1/4 ogórka zielonego<br />Koperek lub szczypta oregano<br />4 piętki z pieczywa razowego<br />4 pomidory koktajlowe<br /><br />Ser mieszamy z jogurtem i prażonym siemieniem lnianym( siemię wysypujemy na rozgrzaną patelnię, przykrywamy i prażymy 1-2 min mieszając patelnią ck 30 sek). Sałatę smarujemy twarogiem i układamy dwie grzanki oraz pokrojone plastry indyka w słupki na wierz układamy gałàzke koperku i słupki ogórka zielonego lub papryki. Całość zawijamy. Gotowy rulon kroimy na pół i przekuwamy sparzonym pomidorkiem koktajlowymi na wykałaczce.<br /><br />Chleb razowy 3 kromki<br />1/2 szk otrębów pszennych<br />Jajko 1 szt<br />Kakao 1 łyżka stołowa<br />3 łyżki oleju rzepakowego<br />2 łyżki twarogu z siemieniem<br />3 łyżki powideł lub ulubionej konfitury<br /><br />Chleb miksujemy z jajkiem i mieszamy z otrębami i kakao. Na lekko natłuszczonej patelni wysmażamy z masy placki z jednej łyżki stołowej masy. Gotowe placki smarujemy twarogiem i konfiturą <br /><br /><br />