<b>CIASTO:</b><br />50 dag mąki, 1,5 szklanki wody, szczypta soli<br /><br /><b>PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI:</b><br />Składniki: 50 dag kapusty kiszonej, 10 dag suszonych grzybów, 3 łyżki oleju, 2 cebule, sól, pieprz<br />Grzyby opłucz, zalej zimną wodą, zostaw najlepiej na kilka godzin. Następnie ugotuj i posiekaj. Kapustę ugotuj do miękkości i posiekaj. Cebulę podsmaż na złoty kolor dodaj kapustę i grzyby, podduś. Rozwałkuj ciasto. Szklanką wytnij kółka. Na środek każdego nakładaj farsz. Złóż na pół i sklej. Złóż na pół i sklej. Wrzuć do osolonego wrzątku, gdy wypłyną gotuj 2-3 minuty. Podawaj ze smażoną na oleju cebulką. <br /><br /><b>PIEROGI Z MIĘSEM WIEPRZOWYM:</b><br />Składniki: 50 dag mięsa wieprzowego, 2 cebule, 30 dag masła, włoszczyzna, trzy ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, sól, pieprz.<br />Mięso umyj i oczyść. Włóż do NIEOSOLONEGO! wrzątku. Dodaj oczyszczoną włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe, gotuj do miękkości. Ugotowane mięso z rosołu przepuść przez maszynkę do mielenia (cienkie oczka). Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na maśle, dodaj do mięsa, dopraw. Rozwałkuj ciasto. Szklanką wytnij kółka. Na środek każdego nakładaj farsz. Złóż na pół i sklej. Złóż na pół i sklej. Wrzuć do osolonego wrzątku, gdy wypłyną gotuj 2-3 minuty. Podawaj ze smażoną na oleju cebulką. <br /><br /><b>PIEROGI RUSKIE:</b><br />Składniki: 80 dag ziemniaków, 35 dag białego sera, 30 dag masła, 2 cebule, sól i pieprz.<br />Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj. Ostudzone ziemniaki połącz z serem i rozduś widelcem. Przepuść przez maszynkę do mielenia (grube oczka). Cebulę zeszklij na maśle i dodaj do masy. Rozwałkuj ciasto. Szklanką wytnij kółka. Na środek każdego nakładaj farsz. Złóż na pół i sklej. Złóż na pół i sklej. Wrzuć do osolonego wrzątku, gdy wypłyną gotuj 2-3 minuty. Podawaj ze smażoną na oleju cebulką. <br />Podawaj z okrasą z cebulki lub boczku.<br /><br /><br />