<b>Kukurydza w sosie kolendrowym na popcornie</b><br /><br />4 kolby kukurydzy<br />100 g masła<br />50 g kukurydzy łuskanej na popcorn lub gotowy popcorn <br />50 g bułki tartej<br />30 ml oliwy<br /><br />Sos:<br />50 ml miodu<br />60 ml octu ryżowego<br />garść liści kolendry<br />1/2 łyżeczki sosu sojowego <br /><br />Kukurydzę gotować przez 6 minut w osolonej wodzie. Przed podaniem wrzucić na minutę do 200 ml wody z łyżką masła. Zrobić popcorn, wymieszać z bułką tartą i przesmażyć na oliwie. Ostudzić. Zmielić w mikserze. Doprawić. Przyrządzić sos: wymieszać miód, ocet, posiekaną kolendrę i sos sojowy.<br />Podawać gorącą kukurydzę polaną sosem, popcorn wysypać na talerz, aby obtoczyć kukurydzę przed jedzeniem.<br /><br /><b>Mycka Wege</b><br /><br />Składniki: <br /> 1 kalafior <br />1 cytryna <br />2 cykorie<br /> 500 ml soku z pomarańczy<br />100 g cukru<br />150 g małych pomidorków <br />oliwa z oliwek<br />20 g papryki wędzonej<br />1 burak żółty<br />1 burak czerwony <br />2 marchewki<br />1 cukinia<br />Orientalna kapusta pak choi<br /><br /><b><br />Sos słodko- kwaśny:</b><br />100 ml octu winnego<br />100 ml białego wina<br />100 g cukru cukier<br />2 gwiazdki anyżu<br />4 ziarna jałowca<br /><br /> Kalafiora gotujemy w całości w wywarze warzywnym przez ok. 10 min. Powinien być na wpół surowy, bo później jest grillowany. Wycinamy z kalafiora plastry o grubości ok 2,5 cm i grillujemy na patelni, skrapiamy cytryną. Cykorię kroimy na pół i podsmażamy aż zbrązowieje, smarujemy sosem pomarańczowym, wymieszanym z oliwą, solą i pieprzem. Wkładamy na 5 minut do piekarnika. Sos pomarańczowy: w rondelku zrobić jasny karmel ze 100 g cukru, wlać sok pomarańczowy, zagotować. <br /><br />Kapustę pak choi kroimy na pół i podsmażamy na patelni na oliwie, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.<br /><br />Pomidorki cherry kroimy na pół, posypujemy cukrem pudrem, wędzoną papryką, skrapiamy oliwą, solimy, pieprzymy i suszymy w piekarniku ok. 20 min. w temp. 180 stopni.<br /><br />Cukinie kroimy w cienkie plasterki, skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy, odstawiamy na chwilę, aby zmiękła. <br /><br /> Buraka czerwonego kroimy w cienkie plasterki. Przyrządzamy sos słodko- kwaśny, mieszając i zagotowując wszystkie składniki. Plasterki buraka wkładamy do sosu.<br /><br />Żółtego buraka gotujemy do miękkości i kroimy na plastry, w rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy kilka łyżek wywaru warzywnego i podgotowujemy ok. 5 min.<br /><br />Marchewkę kroimy w plasterki i gotujemy w wodzie z dodatkiem masła przez ok. 5 minut. Układamy na talerzu według uznania, tworząc kolorowy świat warzyw. <br /><br /><b><br />Ciasto czekoladowe z dynią</b><br /><br />200 g gorzkiej czekolady 70%<br />200 g masła<br />200 g dyni piżmowej <br />5 jajek<br /><br />Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Całe jajka w ubić na sztywno i wmieszać do czekolady. Świeżą dynię pokroić w kostkę i piec w piekarniku w temperaturze 150 stopni przez ok. 40 minut, ostudzić. Ostudzoną dynię rozgnieść na pure i dodać do masy. Przelać masę do formy (24 cm), posmarowanej masłem. Piec w kąpieli wodnej przez ok. 60 minut.. Wyjąć z formy po ostudzeniu, wykończyć płynną czekolada albo posypać kakao. <br /><br /><br />