<b>Ciasto drożdżowe z owocami leśnymi i chrupiącą kruszonką<br /><br /></b>Składniki: <br /><br />Ciasto drożdżowe:<br />• 1 szklanka mleka<br />• 100 g masła (miękkiego, prawie lejącego się)<br />• 1/3 szklanki cukru<br />• 6 żółtek <br />• 1 całe duże jajko <br />• 30 g świeżych drożdży <br />• 1/4 łyżeczki soli<br />• 4 szklanki mąki pszennej lub mix z mąką orkiszowa<br /><br />Kruszonka żytnia z orzechami laskowymi:<br /><br />• 70 g masła<br />• 70 g brązowego cukru<br />• 70 g mąki żytniej razowej<br />• 70 g mąki z orzechów laskowych<br /><br />Owoce leśne:<br />• 200 g jagód<br />• 100 g jeżyn<br />• 100 g aronii<br />• 70 g cukru<br />• 10 g skrobi ( najlepsza kukurydziana )<br />/ owoce zasypać cukrem, oprószyć skrobią i delikatnie wymieszać, przygotowywać na chwile przed użyciem/<br /><br />Zrobić rozczyn z drożdży i połowy ciepłego mleka oraz łyżeczki cukru, wszystko razem wymieszać, dodając odrobinę mąki. Na rozczyn o konsystencji gęstej śmietany wysypać resztę mąki i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając półpłynny, ale nie gorący tłuszcz. Wyrabiać ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.<br />Wyrośnięte ciasto przebić ręką, mieszając. Podzielić na 4 części, uformować z nich kule i odstawić na około 15 min, w ciepłe miejsce, żeby delikatnie podrosło. Każdą kulę rozwałkować na cienki placek, ułożyć na nim owoce i zwinąć. Przełożyć do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia, posmarować jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temp. 180 C przez około 20-35 min, w zależności od pieca i wielkości form keksowych. Po wyjęciu z pieca przestudzić na kratce kuchennej . Przed podaniem oprószyć delikatnie cukrem pudrem.<br /><br />