<b>SZYBKA FRITATTA z salsą pomidorową:</b><br /><br /><b>Na fritattę:</b><br /><br />pół kostki masła<br />natka pietruszki<br />ok 2 szklanek warzyw, jakie lubisz, albo masz po ręką (cukinia, bakłażan, kalafior, papryka)<br />3-4 szalotki<br />8 jaj<br />śmietana 30% 200ml<br />kawałek parmezanu lub cheddara (do starcia; 2-3 łyżki) zielony pieprz sól<br /><br /><b>Na salsę:</b><br />1 czerwona cebula<br />ulubione zioła; może być bazylia, kolendra (polecam natkę pietruszki) garść pomidorków koktajlowych<br />2 łyżki oliwy<br />łyżeczka soku z cytryny<br />sól<br /><br /><br />Na dużej patelni rozpuść masło. Na średnim ogniu, żeby nie przypalić (możesz dodać łyżkę oliwy lub oleju roślinnego). Dodaj szalotkę, zielony pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Po chwili dodaj pokrojone drobno warzywa. W misce wymieszaj jajka, śmietanę, starty ser i sól. Delikatnie wymieszać (nie ubijać). Zalać warzywa na patelni, zmniejszyć minimalnie ogień i przykryć. Przygotować salsę; pomidory pociąć na ćwiartki, cebulę posiekać i zioła posiekać. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie, dosolić, skropić odrobinę sokiem z cytryny i oliwą. Podawać na kawałku jeszcze ciepłej fritatty<br /><br /><br /><br /><br />