<b>Świeża makrela marynowana w occie z kalafiorem świeżym ogórkiem i olejem z kolendry.<br /><br /></b>75g świeżej makreli (marynata z octu ryżowego, sosu sojowego, sosu ostrygowego i cukru pudru)<br />puree z kalafiora:<br />1 kalafior<br />pół szalotki pokrojonej w kostkę<br />200ml mleka<br />50 ml śmietanki<br />laska wanilii<br /><br /> Kalafior dzielimy na różyczki, blanszujemy ,odkładamy 3 różyczki. podsmażamy szalotkę na maśle, dorzucamy resztę kalafiora, zalewamy mlekiem i śmietanką. Laskę wanilii rozkrajamy w poprzek i czubkiem noża wyciągamy środek, wrzucamy razem z laską do gotującego się kalafiora. Kalafior gotujemy do momentu aż się rozgotuje i będzie łatwy do miksowania. Wyciągamy laskę wanilii i miksujemy kalafior na gładką masę, przecieramy przez sito. <br /><br /> Ogórek świeży kroimy wzdłuż na cienkie plastry, tak aby móc zawinąć je w rulonik.<br />Pozostałe 3 różyczki z kalafiora obkrajamy z obu stron, tak aby został grubszy plaster, obsmażamy na złoty kolor.<br />Oliwa z kolendry: blanszuje świeżą kolendrę, wyciskam z wody, wysuszam w piekarniku w temperaturze 50 stopni. Na 1 część wysuszonej kolendry dodaję 3 części oliwy z pestek winogron. Miksuję i przecedzam przez sito. <br /><br /><b>Podanie: </b><br />Smarujemy talerz oliwą z kolendry, na to plaster ogórka, na to zamarynowana makrela. Dookoła stawiamy kropki z puree z kalafiora i układamy smażony kalafior. Dekorujemy solirodem i listkami kolendry. <br /><br />