<b>WŁOSZCZYZNA Z WOKA</b><br /><br />5 marchewek<br />3 pietruszki korzeniowe<br />mały seler<br />białą część sporego pora<br />1 biała cebula<br />3 cm świeżego imbiru<br />3 ząbki czosnku<br />2 limonki<br />1 lub 2 papryczki chilli<br />1 łyżeczka cukru brązowego<br />1 łyżeczka oleju sezamowego<br />3 łyżki sosu sojowego<br />1 łyżka uprażonego na suchej patelni sezamu garść świeżej kolendry olej do smażenia<br /><br />Otrzeć skórkę z limonki. Wycisnąć sok, połączyć z cukrem, olejem sezamowym, otartym na tarce imbirem i czosnkiem, sosem sojowym i posiekanym chilii. Wymieszać.<br />Twarde warzywa (marchewki, pietruszki, seler) obrać i pokroić w paski i wrzucić na rozgrzany w woku olej. Smażyć chwilę (aż zaczną nieco zmieniać kolor i pachnieć). Pora tez pokroić w paski, cebulę w piórka. Dodać do smażonych warzyw, mieszać. Po minucie warzywa zalać przygotowanym dressingiem i smażyć jeszcze około minuty. Podawać posypane prażonym sezamem, skórką z limonki i posiekaną kolendrą. Można podawać same, z krewetkami, z kurczakiem albo z ryżowym makaronem.<br /><b><br />WŁOSZCZYZNA Z CZARNĄ FASOLĄ NA OSTRO</b><br />3 marchewki<br />2 pietruszki<br />pół selera<br />biała część pora<br />2 cebule<br />4 ząbki czosnku<br />2 cm imbiru<br />kieliszek czerwonego wina<br />1 łyżeczka nasion kuminu<br />1 łyżeczka mielonej kolendry<br />1 łyżeczka wędzonej papryki<br />mały kawałek cynamonu<br />sól, pieprz<br />2 chilli<br />200g ugotowanej czarnej fasoli (lub czarna fasola z puszki) olej do smażenia<br /><br /><br />Włoszczyznę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Doprawić startym imbirem, kuminem, kolendrą i cynamonem. Smażyć przez chwilę aż zacznie mocno pachnieć a warzywa zaczną mięknąć. Dodać wino, passatę pomidorową, wędzoną paprykę i roztarty z solą czosnek. Posolić do smaku. Dusić 10 minut, dodać fasolę, dusić jeszcze kilka minut. Podawać z brązowym ryżem.<br /><br /><br /><br />