Nachos z salsą serową<br /><br /><br />2 op serka do smarowania Maasdamer<br />2 pomidory malinowe<br />1 strączek chilli<br />2 łyżki sosu sojowego<br /><br />Salsa:<br />Pomidory pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, mieszamy z serkami i posiekanym drobno chilli<br /><br />Nachos:<br />Mąka 300g<br />Woda ciepła 150ml<br />2 łyżki siemenia lnianego<br />2 łyżki otrębów przennych lub żytnich<br />1/2 płaskiej łyżeczki soli<br />1/2 łyżeczki proszku do pieczenia<br />1 l oleju rzepakowego<br /><br />Mąkę, otręby i siemię mieszamy w misce dodajemy sól i zalewamy ciepłą wodą.<br />Zagniatamy masę na gładkie ciasto i formujemy kulki następnie prószymy mąką i wałkujemy cienkie 1,5mm placki z których wykrawamy małe kawałki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia<br /><br />Sałata z pieczonym łososiem <br /><br />300g filetu z łososia<br />1 puszka gotowanej cieciorki<br />1 op roszponki<br />1 zielony długi ogórek<br />1 op serka do smarowania ementalera<br />1/2 pęczku koperku<br />1 słoik suszonych pomidorów<br /><br />Pomidory kroimy w cienkie paski<br />Ogórka kroimy w kostkę. Łososia lekko solimy i wkładamy do nagrzanego na 250st pieca na 7 min <br />Serek do smarowania miksujemy z 1/2 pokrojonego ogórki wkrawamy do niego koperek, dokładnie mieszamy. Roszponkę układamy na talerzu następnie posypujemy cieciorką i suszonym pomidorem układamy kawałki porwanego łososia i polewamy sosem koperkowym<br /><br />