<b>WYWAR RYBNY</b> (świetny jako baza do zup i rybnych galaret) <br /><br />4 marchewki<br />2 pietruszki<br />pól selera<br />pół bulwy kopru włoskiego<br />1 kłącze selera naciowego<br />cebula szalotka<br />2 liście laurowe<br />kilka ziaren ziela angielskiego<br />kilka ziaren pieprzu<br />sól<br />2 głowy i kilka kręgosłupów ze średniej wielkości mieszanych ryb (w zależności od dostępności).<br /><br /><br />Warzywa obrać umyć, pokroić na mniejsze kawałki i uprażyć na sucho w garnku. Kiedy zaczną się lekko przypalać i intensywnie pachnieć, zalać wodą, dodać przyprawy i wstawić na ogień razem. Gotować 15 minut. Głowy pozbawić oczy i skrzeli, razem z kręgosłupami dodać do gotujących się warzyw. Gotować 45 minut. Wywar odcedzić. Na jego bazie można od razu przygotować zupę lub zamrozić i wykorzystać później, jako bazę do zup, galarety rybnej, czy przygotowania risotto lub paelli z owocami morza. <br /><br /><b><br />SKANDYNAWSKA ZUPA RYBNA</b><br /><br />5 szklanek wywaru rybnego<br />1kg filetów ryby (np. dorsza, sandacza,łososia czy dorady)<br />3 ziemniaki<br />duży pęczek kopru<br />pół kubka śmietany 30%<br />cytryna<br />pieprz <br /><br /><br />Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do wywaru rybnego, gotować 10 minut. Filety pokroić w kostkę, dodać do garnka, dolać sok z połowy cytryny. Zabielić śmietaną i posypać posiekanym koprem. <br /><br /><b><br />ZUPA RYBNA GOSI MOLSKIEJ<br /><br /></b>5 szklanek wywaru rybnego<br />szklanka wytrawnego białego wina<br />5 dojrzałych pomidorów<br />1 cebulka szalotka<br />mała bulwa kopru włoskiego <br />3 ząbki czosnku<br />pęczek natki<br />1 kg filetów z łososia lub dorsza<br />250g krewetek i /lub małży<br />oliwa z oliwek<br /><br />Cebulę i koper włoski pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na oliwę i podsmażyć. Gdy warzywa ładnie się zeszklą, dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory oraz roztarty z solą czosnek. Poddusić chwilę, dodać wywar rybny, pokrojoną w kostkę rybę. Gotować 5 minut, dodać owoce morza i gotować kolejne 5 minut. Zupę posypać posiekana natką. <br /><br /><br /><br />