<b>Sałatka z rukolą, arbuzem i serem Feta<br /><br /></b>Składniki na 4 porcje:<br />• 200g rukoli<br />• 4 pomidory suszone drobno pokrojone<br />• 800 g schłodzonego miąższu z arbuza bez pestek<br />• ½ małej czerwonej cebuli pokrojonej w krążki<br />• 150g sera feta pokrojonego w kostkę<br />• 1 łyżka posiekanej mięty<br />• 4 łyżki oliwy z oliwek<br />Sposób przygotowania:<br />Na szerokim półmisku układamy rukole, na niej pomidory suszone i cebulę. Kroimy arbuza w mniejsze kawałki i układamy na półmisku. Posypujemy serem Feta i posiekaną miętą. Sałatkę polewamy oliwą z oliwek.<br /><b> <br />Chłodnik ogórkowy z jogurtem i kremowym serkiem<br /><br /></b>Składniki:<br />• 2 schłodzone ogórki ze skórką pokrojone w kostkę<br />• 1 łyżka serka kremowego<br />• 1 łyżka jogurtu greckiego<br />• 2 filiżanki bulionu z kury w temperaturze pokojowej<br />• Sól<br />• Czarny pieprz świeżo mielony<br />• 1 łyżka posiekanej mięty<br />• 1 łyżka posiekanego koperku<br />Sposób przygotowania:<br />Umyte i osuszone ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolity krem. Podajemy w schłodzonych pucharkach z odrobiną kremowego serka, dekorujemy listkami mięty<br /><br /><b>Souvlaki – greckie szaszłyki</b><br /> <br />Składniki:<br /> <br />• Karkówka wieprzowa<br />• Patyczki do szaszłyków<br />• Mix przypraw do gyrosa <br />• Cytryna<br /> <br />Sposób przygotowania:<br />Karkówkę kroimy w kostkę o boku 2,5 cm i nabijamy na patyki do szaszłyków. Posypujemy mixem przypraw i grillujemy ze wszystkich stron. Kiedy są gotowe skrapiamy sokiem z cytryny.<br /> <br />• 1 łyżka posiekanej mięty<br />• 1 łyżka posiekanego koperku<br />Sposób przygotowania:<br />Umyte i osuszone ogórki kroimy w kostkę i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na jednolity krem. Podajemy w schłodzonych pucharkach z odrobiną kremowego serka, dekorujemy listkami mięty<br /><br />