<b>Sok z malin </b><br />Składniki:<br />1 kg malin <br />3/4 kg cukru<br /><br />Metoda pierwsza:<br />Maliny umyć i przebrać. Lekko rozgnieść widelcem, po czym przełożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia i zasypać cukrem.<br />Odstawić na 3-4 dni w ciepłym, miejscu, zlewając do butelek powstały sok. Po zlaniu całości sok pasteryzować. <br /><br />Metoda druga:<br />Maliny ułożyć w słoiczkach do połowy ich wysokości. <br />Zasypać cukrem - stosunek malin do cukru 2:1.<br />Odstawić na noc, po czym zakręcić wieczka słoików, przełożyć je do piekarnika i pasteryzować przez 15 minut na kratce. Następnie dokręcić i postawić do góry dnem. <br /><b><br />Dżem z malin: </b><br />Składniki:<br />1 kg malin<br />0,5 kg cukru<br />Sok i skórka z jednej cytryny<br /><br />Cukier rozpuścić w żeliwnym garnku. Maliny umyć i przebrać. Dodać do rozpuszczonego cukru. Dodać skórkę otartą ze sparzonej cytryny, po czym przekroić ją i wycisnąć z niej sok.<br />Smażyć bez przykrycia 15 minut, po czym przelać do czystych, suchych, wyparzonych, gorących słoików i zakręcić suchymi nakrętkami. Dżemy stawiać do góry dnem i odstawić do ostudzenia.<br />Do dżemu można dodać:<br />- 50 ml kirschu, sherry lub brandy<br />- 1 laskę wanilii<br />- 100 g rodzynek<br /><b><br />Malinowe tiramisu:</b><br /><br />Składniki:<br />0,5 kg malin<br />0,5 kg sera mascarpone<br />3 żółtka <br />1 laska wanilii<br />4 łyżki cukru pudru<br /><br /><b>Kruszonka :</b><br />100 g płatków owsianych błyskawicznych<br />50 g orzechów włoskich<br />50 g rodzynek<br />3 łyżki masła<br />3 łyżki cukru pudru<br />1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku<br /><br />Żółtka utrzeć z cukrem i ziarnami wydrążonymi z laski wanilii.<br />Dodać mascarpone i wymieszać masę trzepaczką. Włożyć do lodówki. Masło stopić na patelni dodać cukier i kawę. Stopić cukier po czym wsypać na patelnię płatki, orzechy i rodzynki. Prażyć 4-5 minut po czym wystudzić. Połowę malin zmiksować. Tiramisu można wykonać w formie lub pucharkach. Na dnie pucharków wysypać kruszonkę, ułożyć serek, po czym polać sosem malinowym i posypać malinami. Czynność powtórzyć. Udekorować malinami i kruszonką. Przed podaniem schłodzić.<br /><br />