<b>Sałatka z kalafiorem</b><br /><br />kalafior<br />jajka<br />jogurt naturalny gęsty<br />majonez<br />sól, pieprz<br />koperek<br /> <br />Kalafiora trzemy na tarce. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Jogurt mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem. Koperek drobno siekamy, wszystkie składniki mieszamy razem.<br /><b><br />Placuszki z kalafiora</b><br /><br />kalafior<br />marchewka<br />szczypiorek<br />jajka<br />olej<br />jogurt grecki gęsty<br />mąka pszenna<br />sól, pieprz<br /> <br />Kalafior i marchewkę gotujemy na miękko, kroimy drobno. Szczypior siekamy. Jajka mieszamy z jogurtem greckim, dodajemy łyżkę oleju. Dodajemy warzywa, mieszamy całość, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron. Podajemy z kwaśną śmietaną.<br /><b> <br />Kalafior w cieście:</b><br /><br />1 kg kalafiora, podzielonego na różyczki jednakowej wielkości<br />mąka pszenna<br />woda gazowana<br />2 jaja<br />olej do głębokiego smażenia<br />sól i pieprz, chili<br /> <br />Kalafiora myjemy i gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty. W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto czyli przesianą mąkę, jajko, wodę i przyprawy. Wystudzony kalafior dzielimy na małe koszyczki. W głębszym naczyniu podgrzewamy olej do wysokiej temperatury, koszyczki kalafiora maczamy w cieście i smażymy w tłuszczu na rumiano.<br /><br />