<b>PLACKI Z CUKINII Z SERKIEM, MIĘTĄ I ŁOSOSIEM<br /><br />Składniki: </b><br />2 cukinie<br />2 cebule<br />2 jajka<br />3 łyżki razowej mąki<br />Sól, pieprz<br />250 g twarożku naturalnego<br />1 ząbek czosnku<br />100 g wędzonego łososia<br />Garść liści mięty <br />Olej do smażenia<br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br />Cebulę posiekać. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach tarki. Dodać mąkę, jajka, sól i pieprz. Smażyć na odrobinie oleju. Po usmażeniu trzymać w cieple.<br /><br />W międzyczasie serek wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i 2 łyżkami posiekanej mięty.<br /><br />Łososia pociąć na plasterki, lekko podsmażyć na gorącej patelni ok. 30 sek. Placuszki udekorować serkiem, łososiem i miętą.<br /><br /><b>CUKINIE FASZEROWANE MIĘSEM ZE SŁONECZNIKIEM<br /><br />Składniki:</b><br />3 cukinie<br />2 marchewki<br />2 cebule<br />250 g mielonej wołowiny<br />3 łyżki masła <br />3 łyżki rodzynek<br />2 łyżki oliwy<br />2 ząbki czosnku<br />1 łyżeczka listków tymianku<br />Garść startego parmezanu<br />Pestki słonecznika<br />Sól, pieprz<br /><br />Cukinie umyć. Pokroić wzdłuż na 6-7 mm plastry. Marchewkę, czosnek i cebulę umyć i obrać. Warzywa pokroić w małą kostkę. Na rozgrzanej oliwie przesmażyć warzywa, lekko je posolić. Gdy będą złote dodać mięso, tymianek i rodzynki. Przesmażyć, wlać 100 ml wody i dusić do miękkości, ok. 10 minut.<br />Gotowy farsz wymieszać z połową parmezanu. Cukinie faszerować mięsem, szczepiać wykałaczkami, po czym smażyć na maśle na rozgrzanej patelni. Osobno uprażyć słonecznik. <br />Gotowe roladki podawać w towarzystwie warzyw z pary lub jarzynowej surówki, posypane słonecznikiem i resztą parmezanu.<br /><br /><br /><br />