<b>OMLET Z OWOCAMI</b><br /><br />1 jajko<br />szczypta soli<br />1 łyżka mąki pszennej<br />1 łyżka mleka<br />masło klarowane<br />garść mieszanych drobnych owoców<br />2 łyżki miodu<br />kilka liści mięty<br /><br />Białko oddzielić od żółtka i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce utrzeć żółtko, dodać mleko i mąkę, dokładnie wymieszać. Do masy dodać łyżkę piany, wymieszać, i dołożyć pozostałą część piany. <br /> <br />Na patelni rozgrzać masło i wylać masę jajeczną. Na wierzchu ułożyć mieszane owoce leśne. Kiedy brzegi zaczną się ścinać, omlet zsunąć na talerz, wrzucić na patelnię pozostałą część masła i przełożyć omlet. Usmażyć aż będzie rumiany. Polać miodem i posypać listkami mięty. <br /><br /><b>SAŁATKA Z WĘDZONĄ SIELAWĄ (LUB PSTRĄGIEM) ZE SZCZAWIEM I MALINAMI:</b><br /> mała sałata rzymska<br />3 sielawy wędzone lub mały wędzony pstrąg kilkanaście listków szczawiu<br />4 łyżki oliwy z oliwek<br />1 łyżeczka octu jabłkowego<br />3 łyżeczki miodu lipowego<br />szczypta soli<br />garść malin<br /><br />Sałatę podrzeć w dłoniach i ułozyć na talerzu. Rybę oddzielić od ości i rozłożyć na sałacie. Szczaw drobno posiekać i posypać sałatkę. Do słoiczka wlać oliwę, ocet, miód i dodać sól. Słoiczek zakręcić i energicznie nim potrząsać by powstała emulsja. Sałatę polać sosem, posypać malinami i świeżo mielonym pieprzem.<br /><br />