<b>Chutney<br /><br />Składniki:<br /></b>Czerwona cebula<br />Tymianek do czerwonej cebuli<br />Rozmaryn do czarnej porzeczki<br />Szalotka<br />Porzeczki<br />Duża łyżka masła<br />Pół szklanki wina<br />Miód lub cukier<br />Szczypta soli i pieprzu<br /><br />Na patelni rozpuścić dwie stołowe łyżki miodu. Wrzucić pokrojoną czerwoną cebulę<br />i szalotkę. Po 2-3 minutach do skarmelizowanej cebuli wrzucić porzeczki, dolać pół<br />szklanki wina i zredukować. Kiedy konsystencja zgęstnieje, dodać tymianek lub<br />rozmaryn, przyprawić do smaku. <br /> <br /> <br /><b>Racuchy<br /><br />Składniki:<br /></b>5 jaj<br />500g mąki pszennej <br />Pół opakowania drożdży<br />Pół szklanki cukru<br />Pół szklanki stopionego masła <br />Pół szklanki mleka<br />Porzeczki<br /><br />Wszystkie składniki połączyć, wrzucając porzeczki na końcu i delikatnie wymieszać. <br />Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron. <br />Podawać posypane cukrem pudrem.<br /><br /><br /><br />