<b>RYBA Z SOSEM RÓŻANYM</b><br /><br />Filet z dorsza bałtyckiego ze skórą<br />2 łyżeczki harissy lub ostrego sosu sambal<br />Szczypta kuminu<br />1 łyżeczka miodu<br />Sól, pieprz, oliwa<br /><br />Kubek Gęstego jogurtu<br />1 łyżeczka wody różanej<br />2 łyżeczki suszonych płatków róży (do kupienia w sklepach zielarskich lub w eko sklepach)<br />Czerwony pieprz<br />rukola, rukiew wodna, świeże płatki róży<br /><br />Filet natrzeć pastą zrobioną z oliwy, harissy, soli miodu i kuminu. Odstawić na pół godziny. Usmażyć na oliwie (smażąc od strony skóry).<br />Jogurt wymieszać z wodą różaną, suszonymi płatkami róży i czerwonym pieprzem.<br />Filet podawać z sosem różanym na liściach rukoli i rukwi posypane świeżymi płatkami róży.<br /><br /><br /><b>JOGURTOWE LODY Z CZEKOLADOWEJ POLEWIE</b><br /><br />500ml gęstego jogurtu<br />Szklanka jagód leśnych<br />2 łyżki miodu<br />Tabliczka białej czekolady<br />0,5 laski wanilii<br />4 jabłka<br /><br />Jogurt zmiksować z jagodami i miodem, przelozyć do pojemniczków na lody i zamrozić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać ziarenka z laski wanilii. Lody wyjąc z pojemniczków zanurzyć w czekoladzie i ponownie włożyć do zamrażarki na kilka minut.<br /><br /><b><br />BACKUPOWO</b><br /><br />PALONE BAKŁAŻANY Z JOGURTEM I GRANATEM:<br />3 bakłażany<br />2 ząbki czosnku<br />Skórka otarta z 1 limonki<br />2 łyżki gęstego jogurtu<br />1 łyżka oliwy<br />Garść świeżej mięty<br />Garść świeżej kolendry<br />Granat<br />Sól, Pieprz<br /><br />Bakłażany ułożyć bezpośrednio w żarze ogniska lub grilla lub wstawić do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury i piec je tak długo by spaliła sie skorka. Bakłażany ostudzić, drobno posiekać, dodać roztarty z solą czosnek, posiekane zioła, przyprawy i oliwę. Podawać ozdobione gęstym jogurtem i posypane pestkami granatu.<br /><br />