<b>Tarta z kremem i owocami posypana prażonymi płatkami migdałowymi</b><br /><br /><b>Ciasto</b><br />1/4 kg mąki <br />1/4 szklanki cukru pudru<br />Pół łyżeczki proszku do pieczenia<br />2 żółtka<br />Pół margaryny<br /><br /><b>Krem</b><br />Pół litra mleka<br />Pół szklanki mąki <br />Szklanka cukru<br />3 jajka<br />Cukier waniliowy <br /><br /><b>Owoce</b><br /><br />Mieszamy pierwsze trzy składniki ciasta dodajemy żółtka i zimną, pokrojoną margarynę. Zagniatamy. <br />Na wysmarowana i posypaną np. kaszką manną blachę wykładamy ciasto, dziurawimy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni )<br />Pieczemy aż uzyska złoty kolor.<br />Mleko zagotowujemy a resztę składników dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka. Na małym ogniu mieszamy aż zgęstnieje. <br />Lekko ciepłe wykładamy na ostudzone ciasto.<br />Na wierzch układamy owoce i posypujemy prażonymi płatkami migdałowymi, które wcześniej przez kilka minut prażymy na patelni.<br /><b><br />Chłodnik z botwinką </b><br /><b><br />Składniki</b><br />Pęczek botwiny<br />Jabłka kwaśne <br />Pęczek kopru <br />Pęczek szczypioru<br />Ogórek świeży<br />Jajka <br /><br /><br />Botwinę dokładnie umyć, obciąć ogonki i pokroić na małe kawałki. Ugotować z dodatkiem soli w niewielkiej ilości wody przez 5-10 min. i wystudzić. <br />Do wystudzonych buraczków dodaje 2-3 kefiry, pokrojony koperek i szczypiorek oraz ogórka.<br />Wymieszać, doprawić solą i pieprzem, osobno obrać jajka i do nalanej zupy dodać pokrojone ćwiartki jajek.<br /><br /><br /><br /><br /><br /><br />