<div><b>Sałatka z kurczakiem i truskawkami </b></div><div>2 porcje:</div><div><br /></div><div><b>Sos: </b></div><div>80 ml majonezu</div><div>100 ml jogurtu naturalnego </div><div>1 łyżka cukru</div><div>1 łyżka soku z cytryny</div><div>2 łyżki drobno posiekanej bazyli</div><div>Sól, pieprz do smaku</div><div><br /></div><div>300 g podwójna pierś z kurczaka</div><div>250 g mieszanki ulubionych sałat</div><div>300 g truskawek</div><div>100 g mieszanki pestek i orzechów</div><div>3 łyżki kaparów</div><div>1 nieduża bagietka</div><div>1 łyżka oleju</div><div>2 łyżki masła</div><div>2 łyżki soku z cytryny</div><div>Sól,pieprz </div><div><br /></div><div><b>Przygotowanie:</b></div><div>Składniki sosu wymieszać i odstawić.</div><div>Truskawki umyć i oczyścić. Pokroić na połówki.</div><div>Kawałki sałat obtoczyć w sosie i ułożyć na półmiskach, a na nich ułożyć truskawki i kapary. </div><div>Kurczaka oczyścić, pokroić pierś na pół, pionowo od obojczyka, tak aby otrzymać dwie porcje. Natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać olej, na gorącym usmażyć piersi. Po 4 minutach przełożyć jena drugą stronę, dodać masło i sok z cytryny. Kurczaka smażyć jeszcze 3-4 minuty - kawałki są dość grube, polewając powstałym sosem.</div><div>W tym czasie pokroić bagietkę w kostkę lub kromki i podpiec w piecu lub w tosterze. </div><div>Kurczaka pociąć wzdłuż w plastry, po czym ułożyć na sałacie. Posypać pestkami i podawać, obok ułożyć grzanki. </div><div><br /></div>