<b>Marenga (deser jogurtowy z sorbetem malinowym i bezą)</b><br /><br />4 białka<br />1 szklanka cukru<br />Szczypta soli<br /> <br />Białka ubijamy w temp. pokojowej na sztywną pianę następnie dodajemy cukier w 3 turach mniej więcej co 2min cały czas ubijając. Sztywną masę przekładamy na papier pergaminowy i rozsmarowujemy na grubości 3cm pieczemy w 140st na termo obiegu 40-50min<br /><br />2 białka<br />Sorbet malinowy<br />500g jogurtu bałkańskiego<br />1,5 łyżki żelatyny<br />Cukier puder<br />½ tabliczki gorzkiej czekolady<br /> <br />Żelatynę mieszamy z 4 łyżkami wody zimnej następnie z 1/3 szk. gorącej wody do rozpuszczenia.<br />Białka ubijamy na sztywną pianę. Jogurt mieszamy z cukrem i rozpuszczona żelatyną i białkami całość wylewamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 40min. Gotową piankę kroimy w kwadraty 5na 5 cm na wierzch układamy porcję sorbetu malinowego i pokruszoną bezę całość posypujemy tarta gorzką czekoladą i dekorujemy listkiem mięty.<br /> <br /><br />