<b>Maccheroni z czterema serami</b><br /><b><br />Składniki:</b><br />350 g makaronu Maccheroncini Barilla<br />80 g sera Gorgonzola<br />80 g sera Edam<br />80 g sera Gruyére<br />80 g sera Parmezan<br />50 g masła solonego<br />Sól, pieprz<br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br />Gorgonzolę, edam, gruyére i połowę parmezanu pokroić na drobne kawałki, pozostały parmezan zetrzeć na tarce. Masło rozpuścić w kąpieli wodnej. <br />Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. <br />Odcedzony makaron połączyć z pokrojonymi serami, masłem i połową startego parmezanu. Doprawić pieprzem i posypać pozostałym parmezanem. <br />Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, aby sery nie roztopiły się całkowicie. <br /><br /><b><br /><br />ORECCHIETTE Z BROKUŁAMI, POMIDORAMI I MIGDAŁAMI</b><br /><br /><b>Składniki:</b><br />350 g makaronu Orecchiette Barilla<br />350 g brokułów<br />200 g pomidorków koktajlowych<br />80 g sera Pecorino<br />80 g oliwy Extra Vergine<br />30 g migdałów<br />20 g anchois<br />Ząbek czosnku<br />5 g soli<br />2 g pieprzu<br /><br /><b>Przygotowanie:</b><br />Na oliwie podsmażyć posiekany czosnek i dodać rozdrobnione anchois. <br />Dodać podgotowane (we wrzącej, osolonej wodzie) brokuły i pomidory i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną oliwy. <br />W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, mieszając od czasu do czasu. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię z brokułami. <br />Przełożyć na talerze oraz ozdobić płatkiem sera Pecorino oraz płatkami migdałów. <br /><br />