BURGERY Z INDYKA Z CUKINIĄ<br /> <br />400 g mielonego mięsa indyka<br />sól, pieprz<br />2 łyżeczki suszonego oregano<br />1 cebula<br />2 ząbki czosnku<br />1/2 cukinii<br />2 łyżki oliwy z oliwek<br />1 łyżka posiekanej natki pietruszki<br /> <br />Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę,<br />dodać starty czosnek, suszone oregano, doprawić solą i pieprzem.<br />Smażyć jeszcze przez minutę.<br />Dodać drugą łyżkę oliwy, startą na tarce o dużych oczkach cukinię i smażyć<br />jeszcze 2 - 3 minuty. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodać<br />posiekaną natkę pietruszki.<br />Zawartość patelni przestudzić, dodać do mielonego mięsa z indyka, odkładni<br />wymieszać, uformować w dłoniach nieduże kotleciki. Rozgrzać patelnię<br />grillową, obtaczać burgery w oliwie i kłaść na patelnię na około 2,5 minuty z<br />każdej strony, na średnim ogniu. Odłożyć na talerz.<br />Burgery podawać z tzatzikami.