Langosze à la szczodraki Składniki: 2 ziemniaki 12 g świeżych drożdży 400 ml wody łyżka soli 650-750 g mąki 1 l oleju do smażenia 300 g startego sera żółtego 500 g mielonego mięsa wieprzowego 2 łyżki koncentratu 2 łyżki cukru 1/4 szkl octu Sól, pieprz 1 główka czosnku 3 łyżki oleju Sposób wykonania: Czosnek siekamy rumienimy, mięso mieszamy z koncentratem i cukrem, dodajemy na zrumieniony czosnek wszystko dusimy około 20 min na koniec doprawiamy solą, pieprzem i octem. Ugotuj ziemniaki, a gdy ostygną, ugnieć je. Wkrusz drożdże do miski, wlej wodę podgrzaną do 37 stopni (tak aby można było utrzymać palec w płynie przez 5 s) i mieszaj, aż się rozpuszczą. Następnie dodaj sól, mąkę oraz ziemniaki i zagnieć ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na godzinę. Podziel je na dwanaście części, uformuj z nich kulki, po czym spłaszcz i rozwałkuj dłonią na lekko natłuszczonym blacie, na placek nałóż łyżkę mięsnego farszu i zakryj ciastem tak aby powstał pieróg i zlep. Ustaw garnek i napełnij olejem. Smaż po dwa pierogi, aż nabiorą złotego koloru. Potem odłóż je do odsączenia na papier kuchenny. Rozprowadź na gotowym pierogu ser i zapiecz w piekarniku 2-3 min.