Pasztet z wątróbek drobiowych z marmoladą figową Składniki:500 g wątróbek drobiowych 200 g masła 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 1 pęczek natki pietruszki suszone figi Szklanka soku jabłkowego Szczypta tymianku Przygotowanie:Figi gotujemy z sokiem jabłkowym z tymiankiem. Gdy sok zredukuje się do połowy, a figi napęcznieją, miksujemy całość i odstawiamy. Masło rozpuszczamy i gdy zacznie się rumienić, dodajemy oczyszczone wątróbki, sól i pieprz. Całość dusimy pod przykryciem około 20 min. Następnie miksujemy razem z natką pietruszki na gładką masę. Całość przekładamy do blaszki wyłożonej folią spożywczą i formujemy jak pasztet. Wkładamy do lodówki na 2-3 godz aż się ściągnie, podajemy z ciemnym pieczywem i marmoladą z fig.