<b><u>Biały barszcz na kwasie z kiszonej kapusty </u></b><div><b>Składniki:</b></div><div>2 łyżki masła </div><div>2 cebule </div><div>4 ząbki czosnku drobno posiekane </div><div>Pęczek włoszczyzny </div><div>Szklanka soku z kiszonej kapusty (nie kwaszonej) </div><div>Kilka listków laurowych </div><div>10 ziaren ziela angielskiego </div><div>3 łyżki majeranku </div><div>½ łyżeczki mielonego kminku </div><div>Sól, pieprz </div><div>2 łyżki mąki </div><div><b>Przygotowanie:</b></div><div> Na maśle zeszklij posiekaną w drobną kostkę cebulę, dodaj mąkę i przeciśnięty czosnek, delikatnie mieszaj. Po minucie zalej całość 2 l wody. Dodaj włoszczyznę i gotuj do miękkości. Wlej sok z kiszonej kapusty, dodaj majeranek oraz kminek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Świetnym dodatkiem są ziemniaki na koniec z bulionem (przed dodaniem soku z kapusty) lub osobno. Opcjonalnie dodaje się śmietany.</div>