Halibut z słodką kapustą, rodzynki i kremem z grzybów Składniki: halibut 120 g masło klarowane 30 g sól, pieprz biały sok z cytryny Słodka kapusta: masło klarowane 30 g cebula 20 g kapusta biała 200 g rodzynki 10 g wino białe 100 ml cytryna 1 szt miód spadziowy trawa cytrynowa imbir świeży -sok sól, pieprz biały natka Krem grzybowy: masło klarowane 10 g cebula 10 g ziemniaki 50 g pieczarki młode 300 g grzyby suszone 10 g wino białe półwytrawne 40 ml wywar warzywny 100 ml śmietana słodka 150 ml sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa Bliny: drożdże 5 g mleko 200 ml jajka 1 szt mąka pszenna 400 g sól, cukier olej 300 ml Cukier z cytryny: bułka tarta 10 g masło klarowane 5 g skórka z cytryny 1 szt Sposób przygotowania: Halibuta doprawiamy podsmażamy na maśle, z obydwóch stron po około 1,5 minuty. Cebulę drobno kroimy w kostkę. Kapustę drobno szatkujemy, solimy i po chwili odsączamy z niej wodę. Na maśle podsmażamy cebulę, kiedy się zacznie szklić, dodajemy kapustę i rodzynki, całość podsmażamy do odparowania płynu. Następnie podlewamy winem, dodajemy trawę cytrynową, imbir i dusimy. Gdy wino odparuje o około 40% podlewamy wszystko wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy kapusta będzie lekko twarda, dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz miód, ponownie doprawiamy, posypujemy natką i serwujemy. Grzyby suszone moczymy około 2 godzin. Cebulę, grzyby i ziemniaki drobno kroimy. Kolejno na maśle podsmażamy cebulę, grzyby. Podlewamy winem i całość redukujemy. Dodajemy ziemniaki i bulion. Wszystko gotujemy i miksujemy na jednolitą konsystencję, doprawimy i serwujemy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy trochę mąki (musimy mieć konsystencję kwaśnej śmietany), soli i cukru. Odkładamy w ciepłe miejsce by zaczyn wyrósł. W między czasie żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywno. Kiedy zaczyn podwoi objętość dodajemy partiami żółtka i mąkę, cały czas mieszając. Kiedy wyrobimy jednolite ciasto, bardzo delikatnie dodajemy ubite białka. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju małe placki. Na maśle podsmażmy bułkę, chłodzimy i mieszamy z skórką startą z cytryny. Posypujemy halibuta.