Amerykańskie naleśniki z czekoladą i pomarańczami Ciasto: 1 szklanka Mąki Szymanowskiej 2 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżka oleju Sos: 40 g czekolady deserowej 2 pomarańcze 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka cynamonu Przygotowanie:Aby zrobić ciasto, wymieszaj osobno suche i płynne składniki. Połącz je i dokładnie wymieszaj. Na suchej, rozgrzanej patelni smaż placki (2-3 łyżki na placek). Przewracaj na drugą stronę, gdy na cieście pojawią się bąbelki. Aby zrobić sos. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i polej nią naleśniki. Z jednej pomarańczy wyciśnij sok. Drugą pokrój w grube plasterki, odetnij skórkę i przekrój plasterki na połówki. Na patelni rozgrzej cukier, dodaj miód, cynamon i sok z pomarańczy, często mieszaj. Po około 2-3 minutach dodaj pokrojoną pomarańcze, delikatnie mieszając. Wykładaj pomarańczę z sosem na oblane czekoladą naleśniki.