<b><u>Śledzie marynowane z jabłkiem </u></b><div><b>Składniki:</b></div><div> opakowanie śledzi a’la matias </div><div>2 cebule średniej wielkości </div><div>1 duże jabłko </div><div>1 limonka </div><div>1 łyżeczka nasion gorczycy </div><div>kilka ziaren ziela angielskiego </div><div>kilka ziaren pieprzu </div><div>3 liście laurowe </div><div>olej </div><div><b>Przygotowanie:</b></div><div> Cebulę pokroić w kostkę, śledzie na kawałki, a jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Limonkę dokładnie umyć, otrzeć skórkę. Cebulę skropić sokiem z limonki, wymieszać z jabłkiem, skórką z limonki i śledziami.Całość ułożyć w słoiku, dodać przyprawy i delikatnie zalać olejem. Marynować minimum 3 dni.</div>