<b><u>Świąteczne ciasteczka </u></b><div><b> Składniki: </b></div><div>2 jajka </div><div>125 g cukru </div><div>250 g mąki </div><div>5 g proszku do pieczenia </div><div>200 g mielonych migdałów </div><div>100 g suszonej żurawiny</div><div>100 g startej czekolady gorzkiej</div><div>5 g przyprawy korzennej do piernika </div><div>Kakao ciemne lub cukier puder do przyozdobienia </div><div><b>Sposób przyrządzania: </b></div><div>Jajka z cukrem i przyprawą ubić na puszystą masę. Dodać drobno startą czekoladę, mielone migdały i delikatnie zamieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość wymieszać łopatką na jednolitą masę. Masę odstawić na 30 minut, aby zgęstniała. Gęste ciasto podzielić na połowę i uformować dwa wałki o średnicy ok. 2 cm. Pokroić w talarki grubości ok. 1 cm. Wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni, około 15 minut. Jeszcze ciepłe można delikatnie posypać kakao lub cukrem pudrem. Po całkowitym wystudzeniu ciasteczka można wyłożyć do szklanego słoja. </div>