<b><u>Paszteciki z bulionem </u></b><div><b>Ciasto: </b></div><div> 1 łyżka cukru </div><div> 2 ½ szklanki mąki typu 450 </div><div>1 jajko </div><div>100 g rozpuszczonego masła </div><div>1/2 łyżeczki soli </div><div>50 g drożdży </div><div>3/4 szklanki mleka </div><div><b> Wywar:</b></div><div> 1,5 kg skrzydełek </div><div>Sól </div><div>2 marchewki </div><div>1 duży seler </div><div>1 por </div><div>2 pietruszki </div><div>2 ząbki czosnku </div><div>2 cebule </div><div>Ziele angielskie </div><div>Liść laurowy </div><div>Pieprz czarny </div><div>Majeranek </div><div> Czosnek </div><div><b> Farsz: </b></div><div> 1 cebula </div><div>2 jajka </div><div>Mięso z bulionu </div><div>Warzywa z bulionu </div><div><b>Przygotowanie:</b></div><div>Ciasto: Cukier zagrzej razem z mlekiem. Mleko powinno być na tyle ciepłe, żeby włożyć do niego palec. Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, wymieszaj do uzyskania jednolitej masy, posyp delikatnie mąką, nie mieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 min. ( tak aby drożdże urosły). Do miski przesiej mąkę, gdy drożdże wyrosną dodaj je do mąki i wyrób ciasto na jednolita masę . W trakcie gdy będziesz wyrabiać ciasto, dodaj rozpuszczone masło oraz jajko. Gotową masę obsyp mąką i ustaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. </div><div> Wywar: Skrzydełka nacieramy solą i układamy na papierze pergaminowym. Nasolone skrzydełka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st i pieczemy do bardzo mocnego zrumienienia. W czasie pieczenia obieramy warzywa i kroimy je w plastry, wstawiamy 5 l wody wkładamy warzywa i gotujemy na wolnym ogniu 30-40 min. W tym samym czasie powinny upiec się skrzydełka. Gotowe zrumienione skrzydełka wkładamy do garnka 10 l i zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy ziele, pieprz oraz liść laurowy, czosnek i przypaloną cebulę. Całość gotujemy na wolnym ogniu min. 2 godziny, najlepiej zostawić na malutkim ogniu na noc, dolewając zimnej wody </div><div> Farsz: Połowę warzyw z bulionu mielimy przez maszynkę. Po 2 godzinach wyjmujemy skrzydełka i obieramy z mięsa, które również mielimy. Gotowy przemielony wkład mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem solą, i dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę, na koniec dodajemy 2 surowe jajka, aby powstała lekko klejąca się masa. Ciasto wałkujemy na 0,5 cm prostokąt, na koniec dłuższego brzegu nakładamy po długości porcję farszu i zawijamy ciasto na raz (dociskając brzeg zawijanego ciasta do ciasta tak aby się zlepiło). Gotowy rulon odcinamy i kroimy w plastry o grubości 6 cm. Powstałe paszteciki smarujemy rozmąconym białkiem z dodatkiem wody i soli i pieczemy na pergaminie w 180 st do zrumienienia. Podajemy z bulionem z pieczonych skrzydełek, doprawionym tartym czosnkiem i majerankiem. </div>