<b><u>Krem z białych warzyw </u></b><div><b>Składniki:</b></div><div>1 duża żółta cebula</div><div>1 mały por</div><div>1 mały seler </div><div>1 średnia pietruszka </div><div>1 duży ziemniak </div><div>1/2 kalafiora</div><div>2 ząbki czosnku </div><div>Olej rzepakowy 2 łyżki </div><div>Śmietana do zupy 18% 2 łyżki </div><div>Sól, pieprz </div><div><b>Przygotowanie:</b></div><div>Na dnie garnka rozlej 2 łyżki oleju i zeszklij na nim pokrojoną cebulę. (Nie musi być bardzo drobno pokrojona, bo całość i tak będziemy później blendować.) Po chwili dodaj poszatkowanego pora i czosnek. Podsmaż je pod przykryciem przez ok. 5 minut. W tym czasie umyj, obierz i pokrój pozostałe warzywa. Następnie zalej wszystkie warzywa ok. 1l wody i gotuj przez ok 40 minut. Pamiętaj, że woda musi być osolona! Jeśli lubisz dobrze przyprawione zupy- możesz dodać szczyptę gałki muszkatołowej. Po 40 minutach zdejmij zupę z palnika. Dodaj do niej 2 łyżki śmietany i zblenduj na gładki krem. </div>