Croque Monsieur czyli tosty z szynką i serem Składniki:4 kromki pieczywa pszennego na zakwasie lub żytniego 150 g 4 plastry gotowanej szynki 1 op sera brie 1 czubata łyżka mąki pszennej 3 łyżki masła 300 ml mleka Sól, pieprz 2 łyżki siekanego szczypioru Przygotowanie:2 łyżki masła rozpuszczamy na patelni i dodajemy mąkę. Całość lekko dusimy 2 min i studzimy. Grzejemy połowę mleka w rondlu, drugą połowę mieszamy z chłodną zasmażką. Gorące mleko mieszamy z chłodnym i gotujemy na małym ogniu do zagęszczenia. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną octu winnego i posiekanym szczypiorem. Gotowym sosem smarujemy kromki następnie układamy na każdą z nich po plasterku szynki i sera, składamy na pół. Zewnętrzne strony pieczywa smarujemy delikatnie masłem i smażymy na patelni obustronnie ok 4 min na małym gazie, obracając co 1 min ( pamiętając aby lekko dociskać tosty do patelni lekko nimi kręcąc po patelni, tak, aby zrumieniły się równomiernie). Podajemy z kubkiem dobrej kawy lub herbaty. Jeśli podamy z jajkiem sadzonym z wierzchu tak zrobione tosty nazywają się croque madame.