Szarla z bezą włoską Składniki:200 g mąki (typ 550) 100 g masła 50 g jajka 5 soli 5 g cukru 10 ml wody 1 kg kwaśnych jabłek – szara reneta 75 g cukru Łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej Odrobina ekstraktu waniliowego 120 g białek 120 g cukru Przygotowanie:Mąkę przesiej. Połącz ją ręcznie z pokrojonym w kawałki masłem (aż otrzymasz fakturę piasku). Następnie dodaj pozostałe składniki i wszystko zagnieć. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkuj i umieść na formie (25x25 cm). Fragmenty które wystają utnij. Dociąż ciasto fasolą lub grochem, podziurkuj widelcem piecz 12 minut w temperaturze 180 stopni C. Jabłka obierz, pozbądź się gniazd nasiennych i pokrój. Duś z minimalną ilością wody, dodaj cukier, ekstrakt oraz przyprawy. Jabłka powinny się rozpadać. Na podpieczone ciasto wyłóż farsz jabłkowy i piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Zacznij przygotowywać bezę. Białka ubij do momentu kiedy będą się utrzymywać na podniesionej rózdze, ale będą elastyczne. Cukier rozpuść w wodzie i odparowuj do momentu kiedy roztwór osiągnie 116 – 117 stopni C. Wtedy dolewaj powoli syrop ubijając białka. Kiedy masa będzie sztywna i ostygnie wyłóż ją na ciasto za pomocą rękawa cukierniczego lub łyżki. Bezę opal palnikiem lub wstaw do piekarnika ustawionego na grillowanie.