Polędwiczki wieprzowe na parze Składniki:3 polędwiczki wieprzowe 1 pęczek świeżej bazylii1 limonka 150 g orzechów pistacjowych 2 ząbki czosnku1 czerwona cebula 5 suszonych pomidorów z zalewą olejową 1 pęczek świeżej mięty 1 łyżka miodu 1 ugotowany burak 50 g masła pieprz biały mielony, oliwaSposób przygotowania: Oczyszczone polędwiczki kroimy w kawałki o długości 10 – 15 cm. Przygotowujemy marynatę drobno posiekanych listków bazylii, startej skórki z limonki i oliwy. Wszystko drobno siekamy i ucieramy nożem na desce na gęstą pastę. Taką pastą smarujemy dokładnie polędwiczki. Pozostałe umyte i osuszone liście bazylii układamy na folii spożywczej, kładziemy zamarynowane kawałki mięsa i dokładnie owijamy polędwiczki najpierw w liście bazylii, a potem wszystko razem w folię spożywczą. Szczelnie zawijamy, układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy pod przykryciem przez 20 -25 minut na wolnym ogniu. Salsa z pomidorów i buraków: buraka drobno siekamy, przerzucamy do miski i dodajemy posiekane i pokruszone orzechy pistacjowe, drobno posiekany czosnek, pokrojona w drobna kostkę cebulę, posiekane suszone pomidory wraz z olejową zalewą, posiekana śwież miętę, sok z limonki i miód. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Ugotowane polędwiczki kroimy na plastry i podajemy z salsą z buraka.