Cappuccio, czyli czapka nadziewana riccotą, z jajkiem i gruszkami duszonymi w maśle z szałwią Ciasto makaronowe:szklanka maki1/2 łyżeczki soli6 żółtek w temp pokojowej 1/4 szkl. ciepłej wody zmiksować z 50 g świeżej bazylii i żółtkami. Dodać do mąki wymieszać, przykryć i pozostawić na 15 minut, następnie wyrobić ciasto. Gotowe ciasto odstawić na kolejne 15 min, aby odpoczęło. Farsz: 1 kg sera ricotta lub (twaróg chudy wymieszany z maślanką w proporcji 1 do 1/3) 8 gruszek odmiany klaps 10 jajek 1 por pieprz, sól 1 kostka masła 1 doniczka szałwii Przygotowanie:Gruszki obieramy i kroimy w 3 cm kostkę i dusimy na maśle. Szałwię smażymy na mocno rozgrzanym oleju na chipsy. Delikatnie wyjmujemy i osączamy na ręczniku papierowym. Do duszących się gruszek dodajemy nakrojony strączek chilli na 3 min, a następnie go wyjmujemy, doprawiamy solą i pieprzem Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 mm. Wycinamy koła o średnicy 15 cm i wkładamy je do szklanki wyłożonej folią spożywczą. Ser ricotta miksujemy blenderem, dodajemy sól, pieprz i pora, którego wcześniej kroimy w cienkie plastry i parzymy około 1 min we wrzątku. Gotową masą wykładamy do zagłębienia sakiewek: 1 łyżka farszu, następnie żółtko i kolejna łyżka farszu. Tak napełnione ciasto zamykamy zbierając brzegi do środka. Brzegi smarujemy wodą, aby się lepiej zlepiły. Gotowe sakiewki gotujemy 4 min w osolonym wrzątku. Podajemy z gruszkami duszonymi w maśle i posypujemy chipsami z szałwii.