Mamałyga inaczej Składniki na placek:200 g kaszy kuskus 3 jajka 100 ml śmietany 18% lub mleka 1 płaska łyżeczka majeranku 2 czerwone cebule 1 łyżka masła Sól, pieprz Składniki na warzywa z pulpetami:500 g mielonej łopatki wieprzowej 4 ząbki czosnku Sól, pieprz 2 marchewki 2 strączki chilli 200 g fasolki szparagowej 1 cukinia 200 g sera feta 1 pęczek szczypioru 1/2 pęczku posiekanej natki 1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu Ocet jabłkowy Przygotowanie:Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle następnie mieszamy ją z kaszą, majerankiem i jajkami. Masę przekładamy do brytfanki wyłożonej papierem pergaminowym. Na 200 g kaszy gotujemy 200 ml wody i dodajemy 100 ml śmietany, sól oraz pieprz. Zdejmujemy z ognia, aby lekko przestygła i zalewamy kaszę, lekko mieszamy i zapiekamy pod przykryciem w 180 st 20 min. Wyjmujemy studzimy i kroimy na 5 cm kwadraty. Z fasolki obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie 10 min następnie dodajemy pokrojoną w talarki cukinię i marchew i gotujemy kolejne 5 min. Gotowe warzywa wyjmujemy z wody, półtorej szklanki wody z gotowania warzyw zostawiamy, mięso mieszamy z posiekanym czosnkiem, solą oraz pieprzem na gładką masę. Z gotowej masy łyżką rwiemy nierówne kawałki które smażymy na patelni 2-3 min, dodajemy warzywa oraz kawałki mamałygi. Wodę z warzyw grzejemy, doprawiamy miodem, dodajemy chilli, koncentrat pomidorowy i imbir. Następnie zalewamy całą potrawę i dusimy pod przykryciem 3-4 min. Podajemy z pokruszonym serem feta lub kwaśną śmietaną.