Sałatka z ogórków kiszonych Składniki: ogórki kiszone ostra papryczka chilli miód sos sojowy czosnek czerwona cebula sól, pieprz olej ocet Chrupiący czosnek: 2 główki czosnku pół szklanki oleju rzepakowego 2 szczypty soli Przygotowanie: Ogórki kroimy w plasterki i odstawiamy. Z papryczki usuwamy gniazda i kroimy w drobne paski. Mieszamy z pokrojoną w kostkę cebulą, dodajemy sól, ocet i wygniatamy. Do powstałej masy dodajemy wcześniej pokrojone ogórki, doprawiamy miodem i sosem sojowym, odstawiamy na 30 minut, aby sałatka się przegryzła. Na samym końcu posypujemy sałatkę chrupiącym czosnkiem. Przygotowanie: Wyciśnięte ząbki czosnku mieszamy z olejem i solą. Wylewamy na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiany kolor. Gdy czosnek będzie rumiany całość przekładamy do miski wyłożonej ręcznikiem papierowym.