Dwukolorowa zupa krem i zdrowe pralinki z kaszy jaglanej

  • 4 lutego 2013

Dwukolorowa zupa krem

Składniki:

5 szklanek bulionu warzywnego

260 g słodkich ziemniaków

180 g kukurydzy w kartonie (bez zalewy)

1,5 cm korzenia imbiru

340 g brokułu

180 g groszku w kartonie (bez zalewy)

6 listków świeżego oregano

50 ml śmietanki 30%

sól, pieprz

2 kromki chleba wiejskiego

kilka nitek chilli do dekoracji

Przepis:

Przygotowujemy dwa garnki. Do każdego wlewamy po 2,5 szklanki bulionu.

Słodkie ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Korzeń imbiru ścieramy na tarce. Brokuły myjemy i drobno siekamy (różyczki i łodygi). Groszek odsączamy z zalewy. Oregano myjemy.

Do jednego garnuszka wrzucamy słodkie ziemniaki i imbir. Gotujemy do miękkości (ok. 10 minut), dodajemy kukurydzę i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zdejmujemy z ognia. Do zupy dolewamy 25 ml śmietanki 30%, blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

W tym samym czasie przygotowujemy zielony krem. Do garnka z bulionem dodajemy brokuły, groszek, liście oregano. Gotujemy warzywa do miękkości (ok. 10 minut). Zdejmujemy z ognia. Do zupy dolewamy 25 ml śmietanki 30%, blendujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

W czasie, gdy gotują się warzywa przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w plasterki o grubości 1 cm i prażymy na suchej patelni, aż nabiorą złotego koloru.

Rozlewamy zupę. Najlepiej sprawdza się nalewanie dwóch zup jednocześnie, np. z dwóch rondelków. Ale można też po kolei - wtedy zaczynamy od zielonego kremu (powinien być gęstszy), wlewając porcję począwszy od zewnętrznej krawędzi talerza; dopiero potem uzupełniamy kremem ze słodkich ziemniaków i kukurdzy. Dekorujemy nitkami chilli. Podajemy z grzankami.

Przepis na praliny z kaszy

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

1 szklanka rodzynek

4 szklanki wrzątku

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka wiórków kokosowych

1 szklanka płatków migdałowych

Przepis:

Do miseczki wsypujemy rodzynki, zalewamy 2 szklankami wrzątku i odstawiamy na 5 minut. Do garnka z pozostałym wrzątkiem wsypujemy kaszę jaglaną, przykrywamy pokrywką i wstawiamy na najmniejszy ogień na około 15 minut - aż kasza wchłonie całą wodę, W międzyczasie, rodzynki odcedzamy i blendujemy na jednolitą masę. Do ugotowanej kaszy dodajemy zblendowane rodzynki, cynamon, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy dwa talerze. Na jeden wysypujemy wiórki. Na drugi pokruszone w rękach płatki migdałowe (można je wcześniej uprażyć na patelni). Z ostudzonej kaszy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy je w wiórkach lub płatkach. Podajemy od razu lub przechowujemy w lodówce.