Artykuły

Rolada z polędwiczki Jurka Sobieniaka

05 grudnia 2012
Jurek Sobieniak
Jurek Sobieniak

Rolada z polędwiczki wieprzowej z powidłami i rozmarynem

Składniki:

300 g polędwiczki wieprzowej PQS

1 płaska łyżeczka żelatyny

sól, pieprz

100 g powideł śliwkowych

2 gałązki rozmarynu

papier pergaminowy

1 cytryna

2 łyżki masła

Przygotowanie:

Polędwiczkę rozkrajamy wzdłuż na połówki nie docinając do końca. Następnie przykrywamy folią spożywczą i rozklepujemy do uzyskania dużego płatu mięsa. Lekko solimy i pierzymy. Powidła przesmażamy z posiekanym rozmarynem oraz otartą skórką z cytryny. Gotowe powidła rozsmarowujemy na płacie mięsa i prószymy z wierzchu żelatyną. Całość zwijamy i układamy na posmarowanym masłem papierze pergaminowym razem z drugą gałązką rozmarynu. Papier dokładnie zwijamy aby ścisło przylegał do rolady. Pieczemy 30 min w tem. 200st

Inne artykuły

Ankieta Pytanie na Śniadanie

Ankieta

Czy konflikt na Ukrainie można rozwiązać pokojowo?

Bannerer

Sklep TVP

Zobacz wszystkie produkty