Szaszłyki z ryby Pawła Lorocha

  • 17 września 2009

Szaszłyki z Białych ryb w sosie Mornay

Składniki:
świeży filet z sandacza, albo dorsza (400 g) 
czosnek świeży (główka)
pieczarki (pięć sporych) 
cebule cukrowe (2 szt) 
biały pieprz
sól 
mleko (500 ml) 
masło (pół kostki) 
mąka pszenna (2 łyżki) 
ser gruyere (200 g) 
parmezan tarty (150 g) 
paczka sałat mieszanych 
oliwa 
gałka muszkatołowa 
pieczywo tostowe pszenne

Przepis:
Rybę pokrój w ładne kawałki, oprósz solą i pieprzem. Czosnek obierz, podziel na ząbki, każdy ząbek pokrój w plasterki. Pieczarki pokrój w plastry, cebule również. Na drewniane patyczki nadziewaj rybę, przekładając plasterkami czosnku, pieczarek i cebuli. Szaszłyki delikatnie skrop oliwą, ułóż na blasze i wsuń do gorącego pieca na kwadrans. W tym czasie zrób sos mornay: z mąki i masła zamieszaj zasmażkę, dodaj mleko i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wsyp parmezan i starty gruyere, mieszaj do całkowitego rozpuszczenia serów. W gorącym piecu zrumień lekko tyle kromek pieczywa, ile masz szaszłyków. Na talerzu kładź garść sałat, na nich upieczony szaszłyk. Całość polej sosem mornay i udekoruj przekrojonym na dwa trójkąty tostem. Smacznego!

Paweł Loroch poleca