Artykuły

Przysmaki z drobiowych żołądków u Roberta Sowa

12 listopada 2012
Przysmaki z drobiowych żołądków
Przysmaki z drobiowych żołądków

Przysmak z żołądków drobiowych z koperkiem

Składniki dla 4 osób:

1 kg żołądków drobiowych

1 l rosołu z kury

200 ml śmietany kremówki

olej rzepakowy

2 pokrojone w kostkę cebule

3 pokrojone w plastry ząbki czosnku

8 obranych i pokrojonych w plastry pieczarek

1 łyżka musztardy delikatesowej

1 posiekany pęczek koperku

1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka

sól morska, pieprz biały

Sposób przygotowania:

Umyte i oczyszczone żołądki pokroić na pół i gotować godzinę w rosole. W rondlu na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, pieczarki, czosnek, dodać ugotowane żołądki i przyprawy. Następnie całość zalać rosołem i gotować, aż będą miękkie. Przed podaniem dodać śmietanę, musztardę i koperek, całość doprawić do smaku.

Potrawka z gęsich żołądków

Składniki dla 4 osób:

tymianek, sól morska, pieprz czarny grubo mielony

12 gęsich żołądków

1 kg tłuszczu gęsiego

4 ząbki czosnku

4 łyżki konfitury z cebuli

kilka kromek wiejskiego chleba

1 łyżka przyprawy do drobiu po staropolsku

Sposób przygotowania:

Oczyszczone gęsie żołądki natrzeć przyprawami. W dużym rondlu rozpuścić tłuszcz gęsi, włożyć żołądki i dusić do miękkości na małym ogniu (około 2 godziny). Tak przygotowane żołądki pokroić w plastry, podawać z konfiturą z cebuli i ciemnym chlebem.

Inne artykuły

Ankieta Pytanie na Śniadanie

Ankieta

Czy konflikt na Ukrainie może być groźny dla Polski?

Bannerer

Sklep TVP

Zobacz wszystkie produkty