Artykuły

Dania z fasolą Jaś przygotowuje Robert Sowa

05 października 2012
Dania z fasolą Jaś
Dania z fasolą Jaś

Jesienna fasola Jaś z boczkiem i kiełbasą wiejską

Składniki dla 4 osób:

1 łyżka Musztardy rosyjskiej Prymat

Sól ziołowa, Papryka słodka, Pieprz czarny grubo mielony, Majeranek otarty Prymat

100 g pokrojonego w kostkę chudego boczku

100 g pokrojonej w plastry kiełbasy wiejskiej

200 g ugotowanej fasoli Jaś

1 puszka pokrojonych pomidorów pelati bez skórki

2 posiekane w kostkę cebule

4 pokrojone w plastry ząbki czosnku

olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

W rondlu na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodać boczek, smażyć 5 minut, a następnie dodać kiełbasę, musztardę i ugotowaną fasolę Jaś. Wlać pomidory, chwilę poddusić, a następnie doprawić do smaku, wymieszać i podawać z ciemnym pieczywem.

Przysmak z duszonej wołowiny z fasolą Jaś

Składniki dla 4 osób:

1 łyżka Musztardy sarepskiej Prymat

1 łyżka Papryki słodkiej Prymat

1 opakowanie Przyprawy do dań z fasolą Prymat

Do smaku: Sól ziołowa, Pieprz czarny grubo mielony Prymat

1 kg ugotowanej pręgi z wołowej

3 łyżki mąki pszennej

3 pokrojone w kostkę cebule

1 pokrojona w kawałki marchewka

1 pokrojony na kawałki seler naciowy

400 g ugotowanej fasoli Jaś

Olej rzepakowy do smażenia

1 litr rosołu wołowego

Przygotowanie:

Wołową pręgę pokroić na duże kawałki, natrzeć musztardą i obtoczyć w mące. Tak przygotowane mięso podsmażyć na patelni i przełożyć do dużego rondla. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę, marchewkę i selera naciowego, dodać do mięsa. Całość zalać rosołem, dodać fasolę i dusić do miękkości. Przed podaniem doprawić do smaku i podawać z ciemnym chlebem.

Inne artykuły

Ankieta Pytanie na Śniadanie

Ankieta

Strefy wolne od dzieci - czy to dobry pomysł?

Bannerer

Sklep TVP

Zobacz wszystkie produkty