Artykuły

Dwa sposoby na wątróbkę z indyka - Robert Sowa

04 października 2012
Dwa sposoby na wątróbkę z indyka
Dwa sposoby na wątróbkę z indyka

Wątróbka z indyka podana na aromatycznych jabłkach z majerankiem

Składniki dla 4 osób:

600 g wątróbki z indyka

Musztarda delikatesowa Prymat

 Majeranek otarty Prymat

1 łyżeczka Pieprzu kolorowego MŁYNEK Prymat

¼ szklanki oleju słonecznikowego do smażenia

4 łyżki mąki pszennej

Sok z 1 cytryny

4 winne jabłka

3 łyżki masła

2 łyżki miodu pszczelego

50 ml winiaku

500 ml mleka

4 gałązki rozmarynu do dekoracji

Sposób przygotowania:

Umytą i oczyszczoną wątróbkę zamoczyć w mleku, odstawić na 6-8 godzin, a następnie osuszyć. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, skropić sokiem z cytryny, pokroić w cząstki i usmażyć na maśle, dodając majeranek, winiak, miód pszczeli i kolorowy pieprz. Wątróbkę delikatnie posmarować musztardą, oprószyć mąką, usmażyć, ułożyć na aromatycznych jabłkach, udekorować gałązką rozmarynu i skropić powstałym podczas smażenia jabłek sosem.

Wątróbka z indyka z orzechami włoskimi i ziołami podana na grzankach

Składniki dla 4 osób:

4 x 120 g wątróbki z indyka

Sól morska MŁYNEK Prymat

Majeranek otarty

Pieprz czarny grubomielony Prymat do smaku

2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia

2 łyżki masła

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mielonych orzechów włoskich

1 pęczek natki pietruszki

2 wyciśnięte ząbki czosnku

3 pokrojone w piórka nieduże cebule

½ pęczka szczypioru z dymki

100 ml białego wina

Sposób przygotowania:

Wątróbkę osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć mąką. Wymieszać orzechy, posiekaną natkę pietruszki, czosnek, cebulę i pokrojony szczypior. Na rozpuszczonym maśle i oleju obsmażyć wątróbkę wedle własnego gustu (sugeruję czas smażenia po 2 minuty z każdej strony). Gotową wątróbkę zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu krótko obsmażyć orzechy połączone z natką, czosnkiem, cebulą i szczypiorem, wlać białe wino i doprawić do smaku. Delikatną wątróbkę podawać na grzankach. Przed podaniem skropić sosem orzechowo-ziołowym.

Inne artykuły

Ankieta Pytanie na Śniadanie

Ankieta

Czy zleciłbyś sprzątanie grobu specjalistycznej firmie?

Bannerer

Sklep TVP

Zobacz wszystkie produkty