Artykuły

Klopsiki i hamburgery inne niż wszystkie u Roberta Sowy

06 września 2012
Klopsiki z sosem miodowo-pomidorowym
Klopsiki z sosem miodowo-pomidorowym

Klopsiki nadziewane serem feta

Składniki dla 4 osób:

300 g udźca cielęcego

300 g schabu karkowego

100 g sera żółtego

1 jajko

1 łyżka bułki tartej Prymat

Oliwa do smażenia

Przyprawa do mięsa mielonego Prymat

Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat

3 pokrojone w kostkę dymki wraz ze szczypiorem

1 łyżka natki pietruszki Prymat

200 g pomidorów bez skóry

1 łyżeczka bazylii Prymat

1 łyżka pestek słonecznika

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego, natkę pietruszki oraz uprzednio zeszkloną i wystudzoną dymkę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na równe porcje i formować z niego małe placki, na których należy ułożyć pokrojony w kostkę ser żółty. Całość zawinąć formując klopsiki. Podsmażyć na złoty kolor, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 150°C. Pomidory zmiksować, dodać 2 dymki wraz ze szczypiorem i pestki słonecznika. Doprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem. Tak przygotowane klopsiki podawać z sosem pomidorowym aromatyzowanym bazylią.

Hamburgery wołowe z kaparami, sałatą i pomidorami

Składniki dla 4 osób:

500 g mielonej wołowiny

1 posiekana w małą kosteczkę średnia cebula

2 łyżki grill przyprawa-pikantna Prymat

½ szklanki bułki tartej Prymat

1 rozkłócone jajko

4 bułki do hamburgerów

1 pokrojony w plastry duży pomidor malinowy

1 pokrojona w plastry słodka cebula

kilka liści sałaty lodowej

2 obrane i pokrojone w plastry ogórki kwaszone Smak

4 łyżki naturalnego kremowego sera

2 łyżki musztardy grillowej Prymat

Do smaku:

chili pieprz cayenne Prymat

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszać schłodzone mięso, cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawy. Z wyrobionej masy mięsnej uformować hamburgery, obsmażyć ze wszystkich stron, a następnie piec ok. 6 minut (w zależności od ulubionego stopnia wysmażenia). Na patelni zrumienić przekrojone na pół bułki, posmarować serkiem połączonym z musztardą i pieprzem cayenne. Na tak przygotowanym spodzie bułki ułożyć: sałatę, pomidory, ogórka, hamburgery i cebulę. Przykryć górną częścią bułki.

Inne artykuły

Ankieta Pytanie na Śniadanie

Ankieta

Czy zleciłbyś sprzątanie grobu specjalistycznej firmie?

Bannerer

Sklep TVP

Zobacz wszystkie produkty