Wybuchowa moc granatu w kuchni Agnieszki Długosz

  • 21 kwietnia 2012

Koktajle z sokiem z granatów

Składniki wersji z nabiałem:

garść mrożonych jagód lub truskawek

dojrzały banan

trochę miodu do smaku

sok z pestkami z całego granatu

maślanka lub kefir

Składniki wersji bez nabiału:

sok pomarańczowy bez cukru

dojrzały banan

obrana dojrzała gruszka

sok z pestkami z całego granatu

odrobina startego świeżego imbiru (niekoniecznie)

Przepis:

Składniki wystarczy dokładnie zmiksować w blenderze, rozlać do szklanek i natychmiast podawać.

Pierś z kurczaka w pistacjowej skorupce

Składniki:

1 duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze

1 rozkłócone jajko

garść drobno posiekanych pistacji

kilka łyżek pszennej mąki lub bułki tartej do panierki

sok wyciśnięty z 1 limonki

po łyżeczce suszonych ziół: tymianku, rozmarynu, bazylii

2 łyżeczki startego parmezanu (niekoniecznie)

2 łyżki masła

olej rzepakowy do smażenia

pół szklanki czerwonego wina

3 łyżki konfitury z żurawin

sok wyciśnięty z owocu granatu

2 łyżki miodu

minimum 4 łyżki wyłuskanych ziarenek granatu

pieprz, sól

Przepis:

Mięso kurczaka wypłukać, przekroić w poprzek na mniejsze kawałki o grubości ok. ½ cm, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z limonki. Odstawić na 5 - 10 minut. W tym czasie przygotować sos: do rondelka należy wlać wino, sok z granatu i żurawiny. Gotować przez około 10 – 15 minut aż sos się zredukuje o połowę. Dodać miód, wymieszać z ziarenkami granatu i gotować do momentu gdy sos zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Kawałki kurczaka osuszyć, oprószyć ziołami, mąką (do panierki zamiast mąki można też użyć bułki tartej), obtoczyć w jajku i pokruszonych pistacjach. Rozgrzać patelnię z masłem i kilkoma łyżkami oleju roślinnego. Mięso smażyć z każdej strony przez 3 - 4 minuty na złoty kolor. Podsmażone kawałki przełożyć do żaroodpornego naczynia (można posypać parmezanem) i zapiekać jeszcze 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Danie serwować podawać z sosem z granatów oraz lekką wiosenną sałatką, np. z zieloną sałatą, kiełkami słonecznika, selerem naciowym i dressingiem z miodu, soku z limonki i dekoracją z pestek granatu.

Deser Pana Kota

Składniki na 2 porcje deseru:

Masa śmietankowa:

125 ml śmietanki kremówki 30%, 125 ml mleka, pół tabliczki (50 g) białej czekolady, 3 łyżki stołowe wrzątku i 3 łyżeczki żelatyny w proszku;

Galaretka:

1 owoc granatu, 2-3 łyżki brązowego cukru, 4 łyżki stołowe wrzątku i 2 łyżeczki żelatyny spożywczej w proszku;

Przepis:

Zaczynamy od przygotowania galaretki. Żelatynę rozpuścić we wrzątku energicznie mieszając i odstawić na około 3 minuty. Następnie należy pozyskać sok z granatu. W tym celu należy cierpliwie wydobyć ziarnka z granatu. Część z nich (ok. łyżki stołowej) odstawić, gdyż posłużą do dekoracji. Resztę ziarenek posypać 1 łyżką cukru i zgnieść w moździerzu lub blenderze. Powstałą pulpę lekko przetrzeć przez drobne sitko. Otrzymany sok wlać do rondelka, dodać resztę cukru i podgrzać na wolnym ogniu, ale nie zagotować. Zdjąć z ognia, i stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę ciągle mieszając. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić w soku. Galaretkę rozlać na dno filiżanek, mini salaterek lub kokilek, udekorować kilkoma ziarnami granatu, pozostawić do zastygnięcia. Żelatynę w proszku rozpuścić we wrzątku, odstawić na około 3 minuty. W międzyczasie do rondelka z grubym dnem wlać śmietankę i mleko. Podgrzewać stale mieszając. Należy przy tym pilnować, aby składniki się nie zagotowały i nie powstał kożuch . Następnie zdjąć z ognia i dodać połamaną białą czekoladę i mieszać aż do jej całkowitego roztopienia. Do masy stopniowo dodawać rozpuszczoną żelatynę cały czas mieszając. Żelatyna musi się całkowicie rozpuścić, więc w tym celu można lekko podgrzać masę. Masę przestudzić przez około godzinę i wylać na zastygniętą galaretkę. Wstawić do lodówki na całą noc.