Artykuły

Wielkanocny niezbędnik Jerzego Sobieniaka

15 czerwca 2012
Mazurek
Mazurek

Biała kiełbasa domowej roboty

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

0,5 kg szynki wieprzowej

1 kg boczku surowego

5 ząbków czosnku

1 szkl. bulionu

1 łyżka czubata soli

1 łyżka pieprzu świeżo mielonego

5 ziaren jałowca zmielonych lub rozdrobnionych

Przepis:

Całe mięso mielimy raz na grubym oczku następnie przekładamy do miski Bulion gotujemy z jałowcem, dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy blenderem do momentu całkowitego rozdrobnienia czosnku. Całość dodajemy do mięsa i dokładnie mieszamy w razie potrzeby doprawiamy dodatkowo solą, pieprzem. Gotową masę przekładamy za pomocą maszynki lub szprycy do jelita które wcześniej wymoczyliśmy w wodzie około 30 min. Jeśli nie mamy jelita i maszynki z końcówką możemy masę przełożyć do pończochy następnie ukształtować kiełbaski i związać tak jak jelito. Całość parzymy w gorącej wodzie z dodatkiem pieprzu, liścia laurowego i ziela angielskiego około 25 min.gotową kiełbasę studzimy. W przypadku pończochy wyjmujemy po wystudzeniu.

Szybki sos tatarski

Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo

200 ml majonezu

1 łyżka musztardy

100 g pieczarek (sparzonych)

100 g ogórków konserwowych

1/2 pęczku szczypiorku

Sól, pieprz

100 g parmezanu

Sos do mięs

Składniki:

100 g majonezu (4 łyżki stołowe)

50 g jogurtu (2 łyżki stołowe)

30 g miodu (1 łyżka stołowa)

1/2 łyżki curry indyjskiego

2 łyżki prażonej cebuli

Sól, pieprz

Przepis:

Wszystkie składniki dokładnie połączyć i odstawić na pół godziny.

Jajka nadziewane kremem z białej kiełbasy

Składniki:

1 pętko białej kiełbasy

1/2 posiekanej cebuli

3 jajka

1/2 pęczku szczypiorku

Przepis:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i wyjmujemy żółtka, kiełbasę obieramy z jelita kroimy i przekładamy do miski razem z żółtkami całość miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy posiekaną cebulę. Gotową masą nadziewamy jajka i posypujemy posiekanym szczypiorkiem

Bułki świąteczne

Składniki:

2 szklanki mąki

1 op. drożdży suchych lub 1 kostka świeżych

1 szklanka mleka

1/3 szklanki wody

1 łyżka cukru

1 płaska łyżka soli

1/3 szklanka oleju

1 płaska łyżeczka majeranku

Przepis:

Mleko lekko podgrzewamy ale nie gotujemy. Następnie wkruszamy do niego drożdże świeże bądź suszone, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy na koniec zasypujemy łyżką mąki aby powstała skórka na wierzchu rozczynu wszystko zostawiamy do wyrośnięcia w cieple około 10-15min. W międzyczasie przesiewamy mąkę razem z solą do miski, dodajemy rozczyn i lekko zagniatamy ciasto w między czasie dodajemy olej, majeranek i jeśli jest taka potrzeba wodę. Gotowe ciasto powinno lekko kleić się do rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min. Gdy ciasto wyrośnie odrywamy małe porcje i formujemy z nich małe kulki które układamy na pergaminie i pieczemy w temperaturze 180st do zrumienienia. Gotowe bułki możemy natrzeć oliwą z dodatkiem czosnku.

Szybki mazurek

Składniki:

1 puszka masy tofii

1 tabliczka białej czekolady

2 op. markiz czekoladowych (250g)

3 jajka

200 g masła

100 g orzechów laskowych

Przepis:

Markizy kruszymy dodajemy miękkie masło i 3 jajka, całość wyrabiamy na jednolitą masę z kawałkami ciastek. Masę wykładamy do tortownicy wyłożonej pergaminem i zapiekamy 30 min w temperaturze 170 st. Puszkę z masą tofii otwieramy i wkładamy do ciepłej wody aby łatwiej sie rozprowadzała. Na koniec pieczenia kruchego spodu na blaszce dokładamy orzechy laskowe aby się sprażyły 6-10 min 170st. Gotowe ciasto wyjmujemy wylewamy na niego gotową ciepłą masę do tortownicy. Orzechy obieramy ze skóry kruszymy i posypujemy razem z tartą białą czekoladą wierz mazurka

Inne artykuły

Ankieta Pytanie na Śniadanie

Ankieta

Czy zleciłbyś sprzątanie grobu specjalistycznej firmie?

Bannerer

Sklep TVP

Zobacz wszystkie produkty